Statistika zabiják golfu je

Máte-li někdo firmu „skorkarta na míru“, prosím ozvěte se mi. Honza, se kterým zajdu občas na golf, ji totiž potřebuje. Je chodící encyklopedie, matematik, statistik a kombinatorik, a tak si zaznamenává spoustu údajů o jednotlivých ranách. A protože golfu je třeba nechat volný průběh, jeho výsledek bývá na 98,7% neuspokojivý. Onehdy mi to dokázal během devíti jamek v Hostivaři.

Už před první jamkou mi sdělil, že dneska to vypadá na překonání rekordu 43, který zahrál přesně před rokem a měsícem. Ovšem po prvním odpalu do remízku se pravděpodobnost rekordního výsledku snížila o plných 57%. Nakonec zachránil doublebogie.

Po slušném výkonu druhé jamce to stále ještě nevypadalo úplně beznadějně, zvláště když následoval třípar. A na těch má Honza statistický průměr 3,92 a letos dokonce 3,87, jak nezapomněl podotknout. Skorkarta se zaplnila čísly 5 a 4.

Šance ještě žila i přesto, že do greenu čtvrté jamky si musel přihrávat z protější fairwaye, takže to skončilo s odřenýma ušima v bogie.

Mistrovství kombinatoriky přišlo po páté jamce, jak se začal blížit konec. Na šestce, sedmičce a devítce lze přece při troše dobré vůle zahrát par a osmička s bogie by tak zajistila celkový výsledek 42. A kdyby se povedlo jedno birdie, tak by na zbývajících jamkách stačil i par a dvě bogie. Honza zajásal, já jsem tušil, co asi přijde.

Další tři jamky se Honzovi opravdu nepovedly, a to i přesto, že se letos s průměrem puttů dostal na 1,98 a na čtyřparech dokonce na 1,96, jak náležitě zdůraznil. Dnes tahle teorie neplatila. A tak před devátou jamkou se snaha o zdolání rekordu změnila o zoufalé úsilí nezahrát letošní nejhorší výsledek. Což by se povedlo jen tehdy, kdyby na posledním tříparu padlo bogie.

Že je na poslední jamce voda je (mnou neodborně řečeno) více než stoprocentní. A Honza s vědomím, že by měl první ranou vodu aspoň přestřelit, zahodil dva míčky přímo do jezírka, bylo stoprocentní nedlouho poté.

Při rozloučení na greenu jsem byl nucen konstatovat, že po tomto statistickém golfu jdu na 99,5% do restaurace dát si pořádného panáka.

Chcete vědět více? Přidejte se do Emailového flightu.

Napsat komentář